Cultuur & architectuur

De oudste vermelding van Amsterdam is in een document van 27 oktober 1275, waarin graaf Floris V de bewoners tolvrijheid verleent en tot op de dag van vandaag is Amsterdam dé plek voor cultuur- en architectuurliefhebbers.  Lees hier onze tips & favorieten! Luister ook de gratis audiotour op de Dam, klik HIER voor de Engelse versie en klik HIER voor de Nederlandse tour.

De Nieuwe Kerk

De Nieuwe Kerk Amsterdam Architectuur

De Nieuwe Kerk is al jaren dé plek voor koninklijke ceremonies, spraakmakende tentoonstellingen en culturele bijeenkomsten. Ooit is de kerk ontstaan doordat in een snel groeiend Amsterdam niet alle kerkgangers meer terecht konden in de kerk aan de ‘oude zijde’, de Oude Kerk. Willem Eggert schonk zijn boomgaard voor de bouw van een kerk aan de ‘nieuwe zijde’. Die niet alleen een godshuis (en begraafplaats) was, maar ook een ontmoetingsplek. In het interieur is geschiedenis uit alle eeuwen dat de kerk bestaat zichtbaar. De Museumshop biedt altijd een passend assortiment bij de tentoonstelling van dat moment.

Openingstijden: 10.00-17.00 uur
Adres: Mozes en Aaronstraat 2, Amsterdam
Website: nieuwekerk.nl
Het Koninklijk Paleis Amsterdam

Architectuur Burgerzaal Paleis op de Dam

Het Koninklijk Paleis is het voormalig stadhuis van Amsterdam. Voor de Amsterdammer toentertijd het achtste wereldwonder, door de immense grootte en luxe die het gebouw bracht tussen de omringende kleine panden. De prachtige Burgerzaal gold als het hart van het universum en was een openbare ontmoetingsplek voor de stedelingen. In 1808 maakte koning Lodewijk Napoleon Amsterdam tot landshoofdstad en nam het stadhuis in gebruik als Paleis. Hij liet het gebouw passend inrichten en plaatste een balkon aan de gevel om menigten op de Dam te kunnen begroeten, zoals de koninklijke familie dat tot op de dag vandaag doet.

Openingstijden: 10.00-17.00 uur
Adres: Dam, Amsterdam
Website: paleisamsterdam.nl


Koninklijke Industrieele Groote Club

Architectuur Koninklijke Industrieele Groote Club

Dé sociëteit en businessclub van Amsterdam, waar leden omringd zijn door een gevarieerd gezelschap van prominenten uit de culturele en zakelijke wereld. Er zijn meer dan 170 lezingen en activiteiten per jaar, vaak met sprekers die aan de top staan in hun beroep en status. Er zijn mogelijkheden voor lunch, diner of vergadering, naast speciale activiteiten als jazz nights, boekpresentaties en culinaire avonden. En dat alles in een monumentaal pand met klassiek ontworpen zalen met niettemin een moderne uitstraling. Voor het ontwerp van de belangrijkste zaal Industria liet architect Foeke Kuipers zich inspireren door de verderop gelegen Beurs van Berlage. Bij de bouw stuitte men op overblijfselen van middeleeuwse sluismuren van de dam in de Amstel. Het bleek de sluis te zijn waarop de legende van het buskruitschip is gestoeld, de oorsprong van de uitdrukking ‘trommelen op de Beurs’.

Adres: Dam 27, Amsterdam
Website: igc.nl

De club is alleen voor leden toegankelijk. Niet leden kunnen wel gebruik maken van de zalen voor bijvoorbeeld een bruiloft of evenement.
Bekijk ook de musea en attracties op de Dam.